23 Απρ 2017

Η Π.Υ. Σάμου, πραγματοποίησε άσκηση διάσωσης στο Ευπαλίνειο όρυγμα.Φωτογραφίες

Mε ανακοίνωση του ο Πύραρχος Σάμου κ Παναγιώτης Κοτρίδης συγχαίρει τα παιδιά της Π.Υ. Σάμου τα οποία συμμετείχαν σε άσκηση διάσωσης στο Ευπαλίνειο Όρυγμα Σάμου. 
Στα πλαίσια τριήμερης άσκησης 5,6 και 10 Απριλίου η Π.Υ. Σάμου, πραγματοποίησε άσκηση διάσωσης στο Ευπαλίνειο όρυγμα. Την πρώτη ημέρα έγινε καταγραφή των πιθανών κινδύνων του ορύγματος, το μήκος της σήραγγας είναι 1036 μέτρα και 180 μέτρων κάτω από τη γη.
Ακολούθησε τη δεύτερη ημέρα θεωρητική εκπαίδευση και ανάλυση των κινδύνων. Την τρίτη ημέρα πραγματοποιήθηκε η άσκηση με απεγκλωβισμό επισκέπτη στα 460 μέτρα από τη Νότια Είσοδο του Πυθαγορείου. Στην άσκηση έλαβαν μέρος 11 Πυροσβέστες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Σάμου.

Σε απόσταση μόλις δυο χιλιομέτρων από το Πυθαγόρειο της Σάμου βρίσκεται το Ευπαλίνειο όρυγμα, μια σήραγγα 1.036 μέτρων με διαστάσεις 1,80×1,80 μ. μέσα στο βουνό, η οποία κατασκευάστηκε έπειτα από εντολή του τυράννου Πολυκράτη τον 6ο αιώνα π.Χ. και λειτουργούσε για περίπου 1000 χρόνια ως υδραγωγείο. Το όρυγμα αυτό ήταν «αμφίστομον» όπως το χαρακτήρισε ο Ηρόδοτος, χάρις στον οποίον έγινε γνωστό. Η σήραγγα διανοίχτηκε από τα 2 άκρα της ταυτόχρονα και η συνάντηση των 2 τμημάτων κάτω από την κορυφή του βουνού πραγματοποιήθηκε με αξιοθαύμαστη μαθηματική ακρίβεια