19 Μαΐ 2017

Ενεργοποίηση αδελφοποίησης με Δήμο Κρότωνα Ιταλίας

ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗΣ ΜΕ ΔΗΜΟ ΚΡΟΤΩΝΑ.ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ20-22 Μαΐου 2017
Σχέδιο ΠρογράμματοςΜέλη Αποστολής :
Μιχάλης ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ Δήμαρχος Σάμου
Δημήτρης ΜΑΥΡΑΤΖΩΤΗΣ Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Σάμου

Ελπίδα ΧΑΤΖΗΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ Δημοτικός Σύμβουλος στον πρώην Δήμο Πυθαγορείου - Μέλος της πρώτης ομάδας Αδελφοποίησης Πυθαγορείου-Κρότωνα
Τριανταφυλλιώ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Πυθαγορείου
Σουλτάνα ΑΝΔΡΕΑΔOY Πρόεδρος Δημοτικού Οργανισμού Παιδείας, Πολιτισμού Νεολαίας και Άθλησης- Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Σάμου
Μένη ΒΑΚΙΡΗ Αντιπρόεδρος ΕΤΕΜ (Ένωση Τουριστικών Επαγγελματιών Μαραθοκάμπου)
Νίκος ΒΑΡΟΥΜΑΣ Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Βαθέος

Σάββατο, 20 Μαΐου 2017

Άφιξη της αποστολής

15h45 Άφιξη της Ελληνικής αποστολής στο αεροδρόμιο της Lamezia Terme

17h00 Άφιξη στο ξενοδοχείο


Σάββατο, 20 Μαΐου 2017

Κρότωνας

18h00 Χαιρετισμοί των αρχών του Crotone

Τελετή και υπογραφή του Πρωτοκόλλου Φιλίας και Συνεργασίας στο πλαίσιο της αδελφοποίησης των δύο δήμων

20h30 Επίσημη υποδοχή

22h00 Βραδινός περίπατος στο κέντρο της πόλης και παρακολούθηση της εξόδου της πομπής της Αγίας Παναγίας της Capocolonna, προστάτιδας του Κρότωνα, για την βραδινή περιφορά / προσκύνημα της μέχρι το ακρωτήριο του Capocolonna (12 χμ).


Κυριακή, 21 Μαΐου 2017

Κρότωνας

ΠΡΩΙ Επίσκεψη στο αρχαιολογικό μουσείο του Crotone, στο μεσαιωνικό φρούριο και στο μουσείο Πυθαγόρα

[Η ακριβής ώρα είναι προς επιβεβαίωση]

13h30 Γεύμα

ΑΠΟΓΕΥΜΑ Επίσκεψη στο μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο του ακρωτηρίου Capocolonna

[Η ακριβής ώρα είναι προς επιβεβαίωση]

20h30 Επίσημη συμμετοχή των 2 Δημάρχων στην πομπή επιστροφής στον καθεδρικό ναό της Παναγίας της Capocolonna.
Εορταστικές εκδηλώσεις.


Δευτέρα, 22 Μαΐου 2017

Κρότωνας

10h00 Συνάντηση με Ομάδες Εργασίας. Διεύρυνση και σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ των αδελφοποιημένων δήμων.

11h00 Συναντήσεις με τοπικούς οικονομικούς και πολιτιστικούς φορείς συλλόγους που δραστηριοποιούνται στην περιοχή για την ενθάρρυνση διοργάνωσης όλων των απαραιτήτων πρωτοβουλιών που θα βοηθήσουν στην προώθηση της φιλίας, στις ανταλλαγές και τις συνέργειες στους διάφορους τομείς μεταξύ των δύο πόλεων μας.

12h00 Τελετή λήξης
15h30 Αναχώρηση προς το αεροδρόμιο Lamezia Terme
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΑΜΟΥ

Εξοχότατε κ. Δήμαρχε,

......

Θέλω, κατ’ αρχάς, να σας ευχαριστήσω ειλικρινά για τη θερμή υποδοχή που επιφυλάξατε στην αντιπροσωπεία μας, καθώς και για τις πολύ ενδιαφέρουσες και ξεχωριστές τελετές, συναντήσεις, επισκέψεις και εκδηλώσεις που έχετε προγραμματίσει στο πλαίσιο της επικύρωσης της αδελφοποίησης του Κρότωνα με τη Σάμο. 

Εξοχότατε, αγαπητέ φίλε Ούγκο Πουλιέζε, αυτό που από κοινού οραματιστήκαμε εδώ και πολλούς μήνες, γίνεται πλέον πραγματικότητα και είμαι βέβαιος ότι μοιραζόμαστε εξίσου, σήμερα, τη χαρά, τη συγκίνηση και την ικανοποίησή μας γι’ αυτό το σημαντικό γεγονός. 

Ως Δήμαρχοι της Σάμου και του Κρότωνα έχουμε έτσι κι αλλιώς το σπουδαίο και ασυνήθιστο προνόμιο να εκπροσωπούμε δύο τόπους που μπορούν όσο λίγοι να υπερηφανευθούν για τη μακραίωνη ιστορία τους και τη συνεισφορά τους στον πολιτισμό. 

Όπως και κάθε προνόμιο, όμως, έτσι και αυτό, συνοδεύεται κι από ευθύνη ανάλογη της σπουδαιότητάς του. 

Η Ιστορία δεν προορίζεται μόνο για τις σελίδες των βιβλίων, ούτε έχει μόνον ακαδημαϊκή σημασία. Πρέπει να είναι παρούσα και ζωντανή στη σκέψη μας, να καθοδηγεί με τα διδάγματά της την πορεία μας και να αποτελεί έμπνευση για τις πρωτοβουλίες μας. Μ’ αυτόν τον τρόπο, βρίσκει τη θέση που της αρμόζει και στο παρόν και στο μέλλον και υπογραμμίζει με τον πιο κατάλληλο τρόπο ένα δυναμικό πολιτισμικό συνεχές που, στην περίπτωση του Κρότωνα και της Σάμου ξεκινάει περισσότερα από 2.500 χρόνια πριν. 

Το παρελθόν μας έχει ως κοινό σημείο αναφοράς μια από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του αρχαίου κόσμου, με τεράστια συνεισφορά στην παγκόσμια φιλοσοφική σκέψη: τον Πυθαγόρα. Τον μεγάλο μαθηματικό και φιλόσοφο που έφτασε εδώ, στον Κρότωνα, 530 χρόνια πριν από τη γέννηση του Χριστού, ξεφεύγοντας από την τυραννία του Πολυκράτη, στη Σάμο. 

Εδώ, από τον όμορφο και φιλόξενο τόπο σας, από το ξακουστό «Ομακοείον», ο Πυθαγορισμός ξεπέρασε τα όρια της φιλοσοφικής και μαθηματικής σχολής και μετατράπηκε σε μια σύνθετη και ξεχωριστή βιοθεωρία, σε μια σχολή σκέψης αλλά και δράσης, που η επιρροή της υπήρξε μεγάλη και οι ιδέες της αντηχούν στους αιώνες. 

Το Πυθαγόρειο πνεύμα συνέδεσε όχι μόνο με ιστορικό τρόπο, αλλά θα μπορούσε να πει κανείς και με μεταφυσικό, τη Σάμο και τον Κρότωνα, δύο τόπους που ούτως ή άλλως συνδέονται από την κοινή κληρονομιά του Ελληνικού και κατόπιν του Ευρωπαϊκού πνεύματος. 

Η σύνδεση αυτή έρχεται τώρα να γίνει και πολιτική πράξη, υπό την υψηλή έννοια που απέδιδαν οι αρχαίοι κοινοί μας πρόγονοι στην πολιτική, της τέχνης δηλαδή που οδηγεί τις κοινωνίες στην αρετή και την ευημερία. Τα σύγχρονα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και που είναι λίγο πολύ παρόμοια, μαζική μετανάστευση, οικονομική κρίση, δύσκολο διεθνές περιβάλλον, Ευρώπη σε αναζήτηση ενίσχυσης των θεσμών της και επανεύρεσης της ταυτότητας της έχουν ανάγκη για να λυθούν από τις ευρύτερες και καλύτερες δυνατές συνεργασίες και συνέργειες. Θα πρόσθετα, δε, ότι έχουν ανάγκη του Πυθαγορείου πνεύματος που απαιτεί λιγότερα λόγια, περισσότερη σκέψη και περισσότερη δουλειά. 

Στο πλαίσιο αυτής της λογικής εντάσσεται και η συνεργασία μας την οποία οφείλουμε να μεγιστοποιήσουμε και να συστηματοποιήσουμε έτσι ώστε να προκύψουν τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη για τους πολίτες μας. Είναι μια συνεργασία χρήσιμη και αναγκαία. Είναι, φίλε δήμαρχε, και μια συνεργασία που ήθελε το πεπρωμένο (predestinata) ! Αποτελούσε, κατά κάποιο τρόπο, υποχρέωσή μας. Την κάναμε πράξη και τώρα θα εργαστούμε χέρι με χέρι για να καρποφορήσει!