15 Μαΐ 2017

Έκδοση βιβλίου για τον Ικαριώτικο

Έκδοση του βιβλίου Καριώτικος – Εκδοχές του Iκαριώτικου οργανικού σκοπού των Λαμπρογιάννη Πεφάνη και Στέφανου Φευγαλά.Οι παλιοί λαϊκοί οργανοπαίχτες της Ικαρίας, συνεχίζοντας τη μακραίωνη μουσική παράδοση του ικαριώτικου, συνέβαλλαν με τη σειρά τους στη διαμόρφωση των ποικίλων εκδοχών του.
Στο ιδιαίτερο μουσικό τους ύφος εκφράζεται ο χαρακτήρας του λαϊκού πολιτισμού των Ικαριωτών και διακρίνονται τα χνάρια της λαϊκής ιστορίας του νησιού.

Οι διάφορες εκτελέσεις βιολιστών και λυράρηδων, όπως των Τσεπέρκα, Βατούγιου, Ραντά, Καραγιαννάκη, Παράλαιμου, Μαματά, Λάκκα και τόσων άλλων που συνδέθηκαν με τη λαϊκή παράδοση της Ικαρίας, αποτυπώνονται για πρώτη φορά σε μουσική σημειογραφία στο βιβλίο Καριώτικος – Εκδοχές του ικαριώτικου οργανικού σκοπού που κυκλοφόρησε από τον μουσικό εκδοτικό οίκο Παπαγρηγορίου-Νάκας. Μέσα από τις συγκεκριμένες καταγραφές ο ερευνητής έχει τη δυνατότητα να μελετήσει το φαινόμενο του ικαριώτικου χορού και ο μουσικός να μελετήσει τις διάφορες εκδοχές του.

Συγγραφείς του βιβλίου είναι οι μουσικολόγοι Λαμπρογιάννης Πεφάνης και Στέφανος Φευγαλάς, οι οποίοι έχουν ήδη δημοσιεύσει δύο τόμους με μουσικές καταγραφές (Μουσικές Καταγραφές Ι - 184 οργανικοί σκοποί από Αιγαίο, Ιόνιο, Κρήτη και Κύπρο, Παπαγρηγορίου - Νάκας 2014 και Μουσικές Καταγραφές ΙΙ - 200 οργανικοί σκοποί από Θράκη, Μακεδονία, Ήπειρο, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο, Παπαγρηγορίου - Νάκας 2016). Η έκδοση έγινε με την υποστήριξη του Φεστιβάλ Ικαρίας – Ικαριακά Δρώμενα και τον πρόλογο γράφει ο Δρ. Θεμιστοκλής Σπέης.

Συμπληρωματικά στοιχεία: ISMN 979-0-69151-730-7, σελίδες: 128, μέγεθος: 210 x 297 mm.

Περισσότερες πληροφορίες, το εξώφυλλο, περιεχόμενα, αποσπάσματα από τον πρόλογο, κλπ., περιέχονται στον σύνδεσμο: 


Τα βιογραφικά των συγγραφέων είναι προσβάσιμα στον σύνδεσμο: