4 Ιουν 2018

ΦΕΣΤΙΒΑΛ «ΗΡΑΙΑ-ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΑ» ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 8ης και 9ης ΙΟΥΝΙΟΥ

Στα πλαίσια του Φεστιβάλ Ηραία-Πυθαγόρεια έχουν προγραμματιστεί για την Παρασκευή 8 Ιουνίου και το Σάββατο 9 Ιουνίου, δύο πολύ ενδιαφέρουσες επιστημονικές ομιλίες από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Πρόεδρο του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Νίκο Ζαχαρία, και τον Διδάκτορα προϊστορικής αρχαιολογίας του πανεπιστημίου της  Χαϊδεμβέργης, Θεόδωρο Γιαννόπουλο.
Και οι δυο ομιλίες θα πραγματοποιηθούν στις 19:00μ.μ στο Νέο Δημαρχιακό Μέγαρο Πυθαγορείου.


Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 8 Ιουνίου, ο καθηγητής Νίκος Ζαχαρίας θα μιλήσει με θέμα: «Φώς από το παρελθόν με την χρήση της Αρχαιομετρίας και των νέων τεχνολογιών.»

Η Aρχαιομετρία αποτελεί ένα διεπιστημονικό κλάδο με αντικείμενο την εφαρμογή των θετικών επιστημών στην αρχαιολογία και τον πολιτισμό. Η ανάπτυξη του κλάδου της Αρχαιομετρίας προέκυψε από την ανάγκη επίλυσης προβλημάτων της αρχαιολογικής έρευνας που οι παραδοσιακές μέθοδοι αδυνατούσαν να καλύψουν.

Ο Νίκος Ζαχαρίας διευθύνει το θεσμοθετημένο εργαστήριο Αρχαιομετρίας και το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα CultTech και έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 140 άρθρα σε επιστημονικά βιβλία και πρακτικά συμποσίων.

Το Σάββατο 9 Ιουνίου, ο Θεόδωρος Γιαννόπουλος, Διδάκτορας προϊστορικής αρχαιολογίας του πανεπιστημίου της Χαϊδεμβέργης, θα παρουσιάσει το βιβλίο του «Πόθεν και Πότε οι Έλληνες». Οι απαρχές του ελληνικού πολιτισμού ως επιστημονικό και επιστημολογικό πρόβλημα.

Σκοπός της διάλεξης είναι να διε­ρευνήσει το πώς η αμφισβήτηση των παραδοσιακών επιστημολογικών παραδοχών σε σχέση με το ινδοευρωπαϊκό πρόβλημα μπορεί να οδηγήσει σε μια αναθεώρηση των κρατουσών απόψεων για το χρονικό βάθος της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού εν γένει.

Ο Θεόδωρος Γιαννόπουλος εργάζεται ακόμα ως διδάσκων και συντονιστής θεματικών ενοτήτων στο πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του Ανοικτού Πανεπι­στημίου Κύπρου, ασκώντας παράλληλα ερευνητική, συγγραφική και μεταφραστική δραστηριότητα.»