14 Δεκ 2016

Το ΚΚΕ για τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού

Τη στιγμή που τα λαϊκά στρώματα των νησιών υποφέρουν από την ανεργία, τη φοροεπιδρομή και τη σκληρή επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Που οι εξαντλημένοι, από την καλοκαιρινή περίοδο, ξενοδοχοϋπάλληλοι βρίσκονται τώρα άνεργοι και χωρίς επίδομα.

Που οι συνεχιζόμενες περικοπές στις κρατικές δαπάνες δημιουργούν επικίνδυνες ελλείψεις στην Υγεία και μεγάλα προβλήματα στην Εκπαίδευση.

Που τα περισσότερα νησιά βρίσκονται, για μεγάλο χρονικό διάστημα, αποκλεισμένα από την υπόλοιπη χώρα και το κόστος της μεταφοράς είναι δυσβάστακτο. Ενώ η κατάσταση θα γίνει ακόμα χειρότερη, με την προωθούμενη ιδιωτικοποίηση μεγάλων αεροδρομίων και λιμανιών. Εδώ εντάσσεται και ο λεγόμενος επανασχεδιασμός των ακτοπλοϊκών μεταφορών.

Που αρκετά νησιά έχουν μετατραπεί σε χώρο διπλού εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών από την απάνθρωπη και επικίνδυνη πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης.

Που στο Αιγαίο βρίσκεται και περιπολεί, καλεσμένο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, το επικίνδυνο -για τους λαούς και τα κυριαρχικά δικαιώματα- ΝΑΤΟ που δεν αναγνωρίζει σύνορα και ενθαρρύνει το γκριζάρισμα του Αιγαίου. Για όλα αυτά που καίνε το λαό των νησιών ο πρωθυπουργός δεν είπε τίποτε ουσιαστικό, αντίθετα υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, ενώ η λεγόμενη νησιωτική πολιτική του περιέχει δέσμη μέτρων με νέα δώρα για τους εφοπλιστές και τους μεγάλους επιχειρηματίες.

Η αναστολή της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ για ορισμένα νησιά εκτός του ότι είναι προσωρινή, η κυβέρνηση τη συνδέει με τη συνέχεια της απαράδεκτης κατάστασης του εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών. Αυτή η συσχέτιση είναι απαράδεκτη.

Η δραστική μείωση του ΦΠΑ είναι δίκαιο και αναγκαίο μέτρο και πρέπει να εφαρμοστεί τώρα για όλα τα νησιά προκειμένου να αμβλυνθούν οι συνέπειες από το πρόβλημα του αυξημένου μεταφορικού κόστους.

Χρειάζονται να ληφθούν επειγόντως μέτρα για την ανακούφιση των κατοίκων των νησιών και την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση της πολιτικής των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και των προηγούμενων.

Το ΚΚΕ διαβεβαιώνει τα λαϊκά στρώματα των νησιών ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την άμεση αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων τους και την ικανοποίηση των συγχρόνων αναγκών τους. Ότι θα εντείνει τις προσπάθειες ώστε να δυναμώσει η εργατική - λαϊκή πάλη και αντεπίθεση για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και εξουσίας. Για να απεγκλωβιστεί η χώρα από τους επικίνδυνους για το λαό και τα κυριαρχικά δικαιώματα ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και λυκοσυμμαχίες.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΟΙ   ΝΗΣΙΩΤΕΣ  ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΝ  ΤΟ ΝΕΟ  ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΒΙΑΣΜΟ

   

Με νέο εμπαιγμό και εκβιασμό επιχειρεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη αγανάκτηση του λαού των νησιών του Αιγαίου και να αποσπάσει την ανοχή του στην συνεχιζόμενη φορολογική του εξόντωση και στην επικίνδυνη πολιτική που συνδιαμόρφωσε με την ΕΕ για το προσφυγικό ζήτημα.

Η αναστολή της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, εκτός του ότι είναι προσωρινή, την παρουσίασε ότι είναι ένα αντάλλαγμα στη μετατροπή των νησιών σε χώρους εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών.

Κανένας νησιώτης δεν πρέπει να παγιδευτεί και να αποδεχτεί αυτόν τον κυβερνητικό εκβιασμό.

Η έκπτωση του ΦΠΑ δεν χαρίστηκε στους νησιώτες. Κατακτήθηκε μετά από πολύχρονες και επίμονες παρεμβάσεις του ΚΚΕ και μαζικές διεκδικήσεις του λαού.

Ήταν ένα δίκαιο και αναγκαίο μέτρο ώστε να αμβλυνθούν οι συνέπειες από το πρόβλημα του αυξημένου μεταφορικού κόστους. Κατακτήθηκε πολύ πριν ξεσπάσει η άγρια επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα και τα εισοδήματα και άρα σήμερα είναι περισσότερο αναγκαίο. Δεν είχε ούτε έχει καμιά σχέση με το προσφυγικό ζήτημα και είναι απαράδεκτη η συσχέτιση που κάνει ο πρωθυπουργός.

Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα των νησιών πρέπει να απαντήσουν στην κυβέρνηση ότι: Απαιτούμε και να μην αυξηθεί ο συντελεστής ΦΠΑ για όλα τα νησιά του Αιγαίου και να μην γίνουν τα νησιά μας χώρος εγκλωβισμού των χιλιάδων προσφύγων - μεταναστών που είναι θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και των πολέμων.

Συνένοχη για αυτά που να αντιμετωπίζουν σήμερα οι νησιώτες είναι και η ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα γιατί ψήφισε και το τρίτο μνημόνιο και στηρίζει την πολιτική της ΕΕ.

Κοροϊδία προς τους συνταξιούχους αποτελούν και οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για τη «13η σύνταξη» και τα περί δικαίωσης αυτών που υποφέρουν, γιατί αυτά που δίνει πίσω, μόνο στους εξαθλιωμένους συνταξιούχους και για μια φορά, είναι πολύ λιγότερα από όσα τους πήρε έως τώρα και από αυτά που θα τους πάρει με τις νέες περικοπές και μέτρα του 2017!

Το ΚΚΕ καλεί τα λαϊκά στρώματα των νησιών να περάσουν στην αντεπίθεση ενάντια στην κλιμακούμενη επίθεση στο εισόδημα και στα βασικά τους δικαιώματα.

Για να καταργηθεί τώρα ο ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και ο ΕΝΦΙΑ.

Για αφορολόγητο όριο για τη λαϊκή οικογένεια 20.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Για ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων και των φτωχών οικογενειών. Να φορολογηθούν με συντελεστή 45% τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου και να καταργηθούν τα προνόμια τους.

Για σύγχρονα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και να βάλουμε τέλος στο σφαγείο διαρκείας που στήνουν μαζί κυβέρνηση - ΕΕ προκειμένου να εξασφαλίσουν την υψηλή κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα του μεγάλου κεφαλαίου.