29 Μαρ 2019

Για Συμβουλευτικά Κέντρα και Ξενώνες Φιλοξενίας Γυναικών

Την ανάγκη για σύσταση συμβουλευτικού Κέντρου γυναικών και ξενώνα φιλοξενίας τονίζει η δημοτική κίνηση «Η Σάμος αλλάΖΕΙ», αναφέροντας πως δεσμεύεται να φέρει το θέμα στο νέο δημοτικό συμβούλιο. Αναλυτικά :

Στον τοπικό τύπο και σε δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης διαβάζουμε την είδηση ότι ο κ. Μουτζούρης, υποψήφιος περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, εξήγγειλε τη δημιουργία «Ξενώνα κακοποιημένων γυναικών και θυμάτων βίας». Να πληροφορήσουμε τον κ. Μουτζούρη, ότι στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών «προώθηση ουσιαστικής ισότητας των φύλων, πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας και λοιπές διατάξεις του ΥΠΕΣ» που ψηφίσθηκε πρόσφατα, περιλαμβάνονται δύο άρθρα, με τα οποία δίνεται η αρμοδιότητα στους ΟΤΑ Α’ βαθμού, δηλαδή στους Δήμους, να συστήνουν οργανικές μονάδες, με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, εντάσσοντας στους οργανισμούς εσωτερικής υπηρεσίας τους:

Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών (στο άρθρο 25) με αρμοδιότητες: α) την παροχή υπηρεσιών ενημέρωσης και εξειδικευμένης πληροφόρησης σε θέματα ισότητας των φύλων, β) υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής στήριξης, γ) συμβουλευτικών υπηρεσιών για τα δικαιώματα των γυναικών θυμάτων βίας και γυναικών που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις, δ)νομικών υπηρεσιών και εργασιακής συμβουλευτικής  Ξενώνας φιλοξενίας γυναικών-θυμάτων έμφυλης βίας και πολλαπλών διακρίσεων (στο άρθρο 26) με αρμοδιότητα την παροχή ασφαλούς διαμονής σε γυναίκες-θύματα έμφυλης βίας, σε γυναίκες που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις και στα τέκνα τους.

Η δημοτική μας κίνηση «η Σάμος αλλάΖΕΙ», γνωρίζοντας ότι στα χρόνια της οικονομικής και όχι μόνο κρίσης, στην κοινωνία μας έχουν επέλθει πολλαπλές διακρίσεις και έμφυλη βία εις βάρος των γυναικών (πίσω από κλειστές πόρτες υπάρχουν δραματικές ανθρώπινες ιστορίες), δεσμεύεται, ότι στο νέο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου ανατολικής Σάμου θα θέσει επιτακτικά την σύσταση και λειτουργία και Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών και Ξενώνα Φιλοξενίας γυναικών.